Köpguide

Köpprocessen

Köpprocessen

Köpprocessen

 

- Innan du anländer får du en personlig mäklare, som kommer att hålla kontakten med dig via telefon eller e-post och vidarebefordra all information rörande fastighets som du behöver, samt att hjälpa dig med flyg, boende, flygplatstransfer och bilhyra vid behov.

 

- Våra mest erfarna fastighetsmäklare tar hand om dig när du anländer till Norra Cypern för att titta på bostäder - människor som har bott och arbetat i området under många år och känner fastighetsmarknaden inifrån och ut.

 

Vi hämtar dig på ditt hotell och träffas sedan på vårt kontor för att diskutera dina förväntningar på ditt perfekt hem eller din lönsam investering. Med vår erfarenhet av den lokala marknaden, kommer vi att kunna hjälpa dig och välja ut några bostäder som motsvarar dina krav varefter vi åker och visar dessa. Vi kommer samtidigt att gå igenom all juridik och skatter som gäller vid ett köp av hem eller investeringar som görs i Norra Cypern.

 

Observera att vi endast arbetar med fastigheter som är välbyggda med en hög teknisk standard av de bästa lokala byggbolagen och med samtliga myndighetsdokument iordning.

 

- Följande dagarna kommer vi att visa dig runt på vår vackra ö. Vi kommer att visa dig olika områden och olika projekt, så att du kan få en 'känsla' för priser och olika fastighetsobjekt, så att du kan hitta ett attraktivt området med ett hem som passar dig.

 

- När du hittat din fastighet, kommer en advokat kontrollera fastighetens juridiska dokument, från byggtillstånd till slutbesiktningprotokoll, lagfarten och om det finns inteckningar eller ett domstolsföreläggande. Om du nu vill gå vidare med köpet rekommenderar vi att du ge din advokat en fullmakt så att han/hon kan genomföra köpet åt dig när du inte är på Cypern.

 

- Om din fastighet inte är färdigbyggd eller bara på konceptstadiet, så kommer vi tillsammans med dig att möta byggföretaget och/eller arkitekten för att diskutera byggprocessen, betalningsplan, specifikationer, planritningar, byggtid och garantier.

 

- Vi hjälper dig också med materialval (marmor/klinker) för de olika rummen, val av  garderober, vitvaror och även möbler. Alla dina val kommer att skrivas in i kontraktet mellan dig och din byggnadsfirma.

 

- Din advokat kommer att upprätta ett köpeavtal där delbetalningar skall ske efter varje avslutad byggetapp. Vid försening utgår en straffavgift för byggaren, som regleras av din advokat i samband med slutlikvid.

I det fall köper du ett icke nybyggt hem, upprättar vi en inventarieförteckning som kommer att vara också utgöra en del av köpeavtalet.

 

 

- Att förbereda ett kontrakt kan ta mellan två till fem dagar och kan översättas till ditt språk om det behövs mot en liten extra kostnad. När du godkänner kontraktet kommer att skickas till leverantören för godkännande.

 

- Under tiden kommer din advokat att skicka en begäran om betalning, som omfattar alla dina kostnader, inkluderande alla skatter och statliga avgifter, advokatarvoden och kostnader för extramaterial.

 

Detta är ett exempel baserat på en fastighet för SEK 1 500 000:-

 

  • Stämpelskatt 0,5%

■       MOMS 5%

■       Utbetalningar - ca.. 150-200 TL (ca. SEK 400:-)

■       Advokatarvode (ca: SEK 15 000:-)

■       Lagfart, vilket kan ta allt mellan 8 -12 månader. 3%

■       Lagfartskostnader: 3% av köpeskillingen (Lagfarten tar 8-12 månader)

 

Observera för din egen säkerhet skall du göra alla betalningar genom din advokat, som sköter delbetalningarna först när varje deletapp  är avslutad och innehåller slutlikvid tills fastigheten färdigställts, slutbesiktningen är gjord och lagfarten är överförd.

 

 

- Vårt team kommer att följa hela inköpsprocessen åt dig och kommer att vara länken mellan dig, din advokat och byggaren. Du kan kontakta oss när som helst och kommer med glädje att hjälpa dig.

 

- När du kommer hem så måste du ansöka om ett utdrag ur brottsregistret, det kan ta några dagar innan du får det hemskickat. Skicka sedan originaldokumentet till din advokat, bäst via någon kurirtjänst som DHL. Detta dokument behövs när din advokat ansöker om köptillstånd, efter det att köpekontraktet har undertecknats.

 

Observera att tillståndsprocessen på Norra Cypern kan ta 8 - 12 månader. Under dessa månader kan du inte få lagfart på fastigheten, men eftersom du är den registrerade ägare av fastigheten kan du när som helst sälja den.

 

Tillstånd att köpa i norra Cypern

 

Det finns bara tre skäl till varför din ansökan kan avslås

 

• Om du har något anmärkningsvärt i brottsregisterutdraget.

 

• Om du har några relationer till Grekland eller den grekcypriotiska sidan

 

• Om fastigheten ligger inom ett militärt område

- När betalningar överförs till Norra Cypern, skall du skicka ett e-mail till din advokat och bekräfta skriftligen att han/hon är bemyndigad att underteckna köpeavtalet för din räkning. Din advokat kommer att betala stämpelskatt och registrera ditt kontrakt på lantmäteriverket. Detta ger dig som köpare lugn och ro eftersom fastigheten inte  kan säljas till flera köpare, som tyvärr sker i en del andra länder.

 

- Vi kommer att ordna en dag för nyckelöverlämning mellan dig och säljaren..

 

- Under de följande dagarna hjälper vi dig gärna med diverse support utan extra kostnad, vilket vanligtvis innebär:

 

• För att överföra vatten och elmätare i ditt namn

 

• Att öppna ett bankkonto

 

• Att registrera dina barn i skolan

 

• Att att hitta en trädgårdsmästare och en poolskötare

 

• Att att köpa möbler och hushållsutrustning

 

- Att ordna uppehållstillstånd

 

- Att skriva ett testamente med hjälp av  advokat.

 

- Nu kan du att påbörja av din nya livsstil och njuta av vädret, havet, vänliga människor och Norra Cypern vackra natur !!! Tveka inte att besöka oss när som helst eller att ringa oss om du har några frågor.

 

Förresten, att köpa ett hem i norra Cypern är kostnadsfritt för dig, säljaren betalat provisionen.

Let us make Real Estate for you Real Easy...!